Waldorfsalat

Originaloppskrift tatt fra http://www.mojomagasin.no/helse-velv%C3%A6re-og-mat/treretters-vegetarisk-julemidda/

Prøvd av Øystein Sognefest

 

Illustrasjonsfoto: Øystein Sognefest

Illustrasjonsfoto: Øystein Sognefest

Waldorfsalat, ikke i nærheten av en vanlig salat. Heller ikke en fruktsalat, selv om det minner mest om det. Det havner et sted midt i mellom, og smaksløkene blir helt forvirret. I 1896 ble denne retten første gang laget på hotell Waldorf. Salaten sees til høyre på tallerkenen, og det til venstre? Tja, det får du nok aldri vite hva er 🙂 Det var et godt eksperiment som lå helt på grensen til publisering. Så hvis sur-søt salat treffer deg, så prøv! Hvis ikke, prøv likevel, kanskje du liker det.

 

Ingredienser
Dressing:

 • 1 pakke silken tofu
 • 2 ss olje
 • 1 ss sitronjuice, ferskpresset
 • 1 ss sukker
 • ½ ts salt

Salaten:

 • 2 epler
 • 2 stilker med selleri
 • 100 g valnøtter
 • 0,5 dl sitronjuice
 • 1 granateple

 

Fremgangsmåte

 1. Du begynner med å legge tofuen i foodprocessoren. Her er det ikke snakk om fast tofu (som brukes i ovnsretter, gryter og annet), men en myk variant, kalt «silken tofu», som egner seg mest til dressinger og slikt. Fås på innvandrerbutikk. Resten av ingrediensene tas i, og alt mikses rundt til det blir krem-mykt. Det viktigste med denne dressingen er å kunne balansere surt, salt og søtt, så fortsett med å tilsette helt til du er fornøyd med smaken på den.
 2. Begynn på salaten. Bruk gjerne syrlige, grønne epler. Jeg prøvde først med goldenepler, men syntes det ble for søtt. Du kan gjerne prøve halvparten golden og grønne epler for å se hvordan det går. Disse deles opp i små firkanter. Del opp sellerien i biter. Grovhakk valnøttene. Hell på sitronjuice og eventuelt litt mer hvis det er for søtt. Skjær granateple i to. Dette er en rimelig «blodig» prosess, og mange har irritert seg både grønn, blå og rød over at det skal være så vanskelig å få ut noen frø. Dette har endt med flekkete klær, kjøkkenbord, skjærebrett, you name it. Så, for å unngå slit og stev, så har jeg et tips til deg. Ta den ene halvdelen av granateplet i venstre/høyre hånd, med innsiden/snittflaten vendt nedover og hold den over en bolle. Pass på at du holder den slik at det blir mellomrom mellom granateplet og håndflaten, ellers vil ikke innmaten komme ut. Finn noe hardt, som for eksempel undersiden av en stekepanne eller en tresleiv. Så er det bare å dælje løs på toppen av granateplet, og frøene vil falle ut av seg selv. Husk å rense ut det hvite fruktkjøttet som følger med.
 3. Bland salat og dressing, smak, juster hvis ønskelig, og server.

 

Kommentar

Dette minner meg mye om en fruktsalat, bare at sellerien holder litt igjen. Valnøttene gir litt å bite i, knasende og godt. Granateplefrøene bidrar til fargevariasjon, og er et friskt og søtt bidrag. Waldorfsalat er som regel typisk å finne på et koldtbord, som et tilbehør til julemiddagen. Vanligvis er det som regel kremfløte og majones som utgjør mye av dressingen i en Waldorfsalat. Man blir litt uggen i etterkant av en mektig dessert med mye kremfløte i, så jeg valgte å skippe begge to og prøve ut med tofu istedenfor, som også gjør salaten veganvennlig. Tofu i seg selv smaker egentlig ikke så mye, men trekker fort til seg smakene som tilsettes. Originaloppskriften tipser om å dandere med fersk mynte, noe som jeg ikke har forsøkt enda. Min dom er i alle fall tommel opp! Denne retten handler nok en del om smak og behag, se hva du synes 🙂

 

Originaloppskrift tatt fra http://www.mojomagasin.no/helse-velv%C3%A6re-og-mat/treretters-vegetarisk-julemidda/

Prøvd av Øystein Sognefest

Categories: Middag, Tilbehør | Stikkord: , , , , , , | Legg igjen en kommentar

Innleggsnavigasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggers like this: